top of page

Klimaat

Namibië bestaat voor het merendeel uit woestijn, over het algemeen is het overdag warm en 's nachts kunnen de temperaturen schommelen van aangenaam koel tot onder het vriespunt in de winter.

Er valt niet veel regen. Het regenseizoen loopt gewoonlijk van december tot half april, maar een regenbui in november is geen uitzondering. In de Caprivi, in het noordoosten valt de meeste regen en hoe zuidelijker je komt, hoe minder regen er valt.

In de kuststreek heerst een meer gemiddeld klimaat, maar in de ochtend kan het mistig zijn.

Geldzaken

De nationale munteenheid van Namibië is de Namibische dollar (N$). De N$ is gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR). De rand  is ook een wettig betaalmiddel in Namibië en wordt overal geaccepteerd. U kunt wisselgeld ontvangen in ZAR of in N$. U kunt in Zuid-Afrika echter niet betalen met de Namibische dollar.
Creditcards worden veelal geaccepteerd bij supermarkten, restaurants en hotels/lodges. Benzinestations accepteren geen  creditcards. Als u naar de meer afgelegen, landelijke gebieden reist zorg dan dat u voldoende contact geld bij zich heeft want hier worden creditcards over het algemeen niet geaccepteerd. In de meeste steden staan geldautomaten ( ATM ) en zijn er banken en geldwisselkantoren die traveller cheques en buitenlandse valuta's omwisselen. 
Openingstijden banken: 9.00AM-3.30PM op weekdagen en 9.00AM-11.00AM op zaterdag.

Visum

Electriciteit

Namibië heeft een betrouwbare electriciteitsvoorziening in de belangrijkste steden en dorpen. In de meer landelijke en afgelegen gebieden is het electriciteitnet nog niet zo goed verspreid, de meeste accommodaties en veel campings bieden dan stroom door middel van zonne-energie of generatoren aan. Gewoonlijk is electriciteit beschikbaar als de gasten aanwezig zijn, dus niet overdag als de gasten op safari zijn of andere activiteiten ondernemen, en ook niet 's nachts als iedereen slaapt. Het voltage is 220V en de meeste stekkers bestaan uit 2 of 3 ronde pinnen. Adapters/reisstekkers kunt u het best in Namibië zelf kopen omdat elders aangeschafte exemplaren vaak niet passen. In steeds meer hotels zijn stopcontacten te vinden die geschikt zijn voor Europese apparatuur of zijn adapters voorhanden.

Gezondheid

Namibië is een behoorlijk gezond land en inentingen zijn momenteel niet verplicht. Bepaalde inentingen worden echter aanbevolen en we raden u aan om dit tijdig bij uw arts of GGD na te vragen, zij beschikken over de meest recente informatie.

Malaria is aanwezig in het noorden van Namibië, en vooral in de vochtige zomermaanden wordt medicatie hiertegen aanbevolen. De beste manier om malaria te voorkomen is niet gestoken te worden door muggen. Deze "muggies" zijn actief van zonsondergang tot zonsopkomst, gebruik dan een insectenwerend middel met DEET en u wordt geadviseerd om lange broeken en shirts met lange mouwen te dragen. In veel lodges hangen klamboes, maak hier gebruik van!

Ziekenhuizen

U hoeft zich geen zorgen te maken als u onverhoopt in een ziekenhuis terecht zou komen. De privéklinieken in Namibië zijn schoon en veilig en bieden een zeer goede verzorging. Wij adviseren u vóór vertrek de dekking van uw ziekte-kostenverzekering voor medische kosten in het butenland te controleren en een reis- en annuleringsverzekering  (werelddekking) af te sluiten. De meeste medische kosten dienen ter plekke contant te worden voldaan en kunnen later worden teruggevraagd via de verzekering. De verzekeringsmaatschappij keert alleen uit als u de originele nota's kunt overleggen dus vergeet niet hierom te vragen.

Taal

Er worden ongeveer 30 verschillende talen en dialecten gesproken in Namibië. Sinds de Onafhankelijkheid in 1990 is Engels de officiële voertaal. Afrikaans wordt, hoewel het niet langer de officiële voertaal is, nog steeds veel gesproken.

Reizigers naar Namibië dienen in het bezit te zijn van een paspoort dat geldig is tot tenminste 6 maanden na vertrek uit Namibië en er moeten minimaal 2 lege pagina's beschikbaar zijn voor de benodigde stempels bij binnenkomst en vertrek.  Kinderen moeten een eigen paspoort hebben. De meeste nationaliteiten hoeven momenteel geen visum aan te vragen voor een vakantie, maar vraag dit tijdig na bij de juiste instanties want de regelgeving wijzigt regelmatig.

Mobiele telefoon

Tijdzone

Het bereik voor de mobiele telefoon is behoorlijk goed in Namibië. In de meeste steden en dorpen en langs de belangrijkste wegen is het bereik goed. De meer afgelegen gebieden kunnen nog geen of slecht bereik hebben. U kunt uw eigen simcard gebruiken, maar roaming kan erg duur zijn. U kunt ook een "pay as you go" simcard kopen bij aankomst in Namibië, hiermee kunt u tegen lokaal tarief bellen. Voor meer informatie:  www.mtc.com.na

Namibië ligt in de Western African Timezone (WAT) en het is 1 uur later dan GMT in de winter en 2 uur later dan GMT in de zomer. De zomertijd begint op de eerste zondag in september, de klok gaat dan 1 uur vooruit. Op de eerste zondag in april wordt de klok weer 1 uur teruggedraaid. Om het ingewikkeld te maken, de Caprivi doet niet mee met de zomertijd, en dus is het in de winter een uur later dan in de rest van Namibië.

Fooi

In restaurants is een fooi van 10% gebruikelijk maar afhankelijk van de service kan hier van afgeweken worden. In bars wordt een fooi gewaardeerd, maar niet verwacht. Kruiers in hotel krijgen meestal wat kleingeld, en de bewakers op een pakeerplaats zijn de investering van 5 N$ per uur meer dan waard.

Water

Water is erg kostbaar in een woestijngebied zoals Namibië, er is dan ook altijd een tekort aan water. Kraanwater is goed drinkbaar in de grote steden en dorpen, maar wordt meestal behandeld  met en smaakt ook naar chloor. De lodges in de meer afgelegen gebieden beschikken over een eigen bron en dat water is veilig te drinken. De meeste toeristen kiezen echter voor bronwater uit flessen en dat is overal goed verkrijgbaar in de supermarkten. 

​

Beste reistijd

Namibië is een bestemming waar je in principe het hele jaar door naar toe kunt reizen. Een aantal  gebieden kan het best bezocht worden in bepaalde jaargetijden en hoewel het regenseizoen (nov-mrt) een prima tijd is voor de vogelliefhebbers, kan het behoorlijk warm en vochtig zijn in deze periode. Dit seizoen is ook bij uitstek geschikt voor landschapfoto's, omdat het licht en de wolken garant staan voor mooie, spectaculaire foto's. De meeste mensen kiezen echter voor de wintermaanden, de temperatuur is dan aangenaam, het is droog helder weer en over het algemeen zijn de dieren dan gemakkelijker te zien.

Reis Informatie

bottom of page