top of page

Swakopmund

Swakopmund is de belangrijkste vakantiebestemming van Namibië,  Geliefd bij zowel de buitenlandse als de  binnenlandse toerist. Het is  een toevluchtsoord voor velen om het warme binnenland te ontvluchten en het is hét centrum van vermaak in Namibië. 

De stad zelf lijkt op een klein Duits stadje met veel café's en restaurants, kunstgalerijen en musea. Hoewel er voldoende te doen is in Swakopmund zelf, vindt de echte actie plaats in de woestijn rondom de stad. Quadbiking, sand-boarding, zand-skiën, parasailing en tientallen andere begeleide spannende activiteiten zijn hier te boeken. Een excursie die zeker de moeite waard is, is "Tommy's living desert tours". Met een gids gaat u op zoek naar alles wat leeft in de klaarblijkelijke droge en dode woestijn. U zult versteld staan.

Walvis Bay

Walvis Bay of Walvisbaai  is de grootste en belangrijkste havenstad van Namibië, maar ontwikkelt zich momenteel ook tot een populaire vakantiebestemming. De belangrijkste trekpleister is de lagune in het midden van de stad. Hier leven duizenden roze flamingo's, zeldzame witte pelikanen en vele andere watervogels. Het is de enige "Ramsar site" in Namibië.

Dolfijntochten en kayak tours worden georganiseerd in de Lagoon, waar zeehonden soms zelfs tot op de boten komen. Als u Dune 7 beklimt wordt u beloond met een prachtig uitzicht op Walvisbaai in het westen en de uitgestrekte lege vlakten in het oosten.

Bij restaurant "the Raft", gebouwd op palen in het midden van de lagune, kunt u een heerlijke avond doorbrengen en onder het genot van een drankje genieten van een schitterende zonsondergang.

Lüderitz

Lüderitz is een havenstad in het zuiden van het land en staat bekend om zijn koloniale architectuur en om de wilde dieren die hier te zien zijn zoals pinguins, flamingo's, zeehonden, struisvogels en bruine hyena's. De baai waarin Lüderitz is gebouwd werd ontdekt door Bartholomeus Diaz in 1478, hij noemde het Angra Pequena en plaatste een stenen kruis. De stad werd later van de locale Nama chief gekocht door Hanseat Adolf Lüderitz. Toen Lüderitz niet terugkeerde van een expeditie naar de Orange River werd de stad naar hem vernoemd: Lüderitzburcht. Nederlandse avonturiers zochten hier naar mineralen, maar waren niet zo succesvol. Latere expedities troffen een rijk zeeleven aan. Lüderitz werd een handelspost met veel winstgevende ondernemingen zoals, zeehondenjacht, visserij, walvisjacht en het verzamelen van guano. In 1909, na de vondst van diamanten, was het erg welvarend.

Tegenwoordig kunnen toeristen genieten aan het Waterfront met zijn jachtclub, de boottrips naar zeehonden- en pinguineilanden, excursies naar de afgesloten gebieden, de Bogenfels (stenen boog), en  4x4 tours naar de verborgen baaien noordelijk van de stad. Verse kreeft en oesters zijn in het seizoen overvloedig verkrijgbaar en een waar culinair feest. 


Kolmanskuppe

Tijdens de diamantrush aan het begin van de 20ste eeuw werd Kolmanskuppe gebouwd en het werd een zeer levendig en welvarend stadje in het ruige woestijnklimaat. Alles wat daar  tegen-woordig nog van over is zijn de afgesloten diamantgebieden, waar nog steeds werkende mijnen zijn, en het spookstadje Kolmanskuppe. U kunt een georganiseerde tour maken door dit eens zo welvarende stadje, inclusief de oude ijsfabriek, de slagerij en de gymnastiekzaal. U ziet roestige waterleidingen, een spoorrails die in het zand verdwijnt en zand dat in sommige kamers van huizen tot aan het plafond komt. Gaten in muren en daken tekenen bizarre lichtpatronen op het zand.  

Diaz Point Near Lüderitz

Skeleton Coast Nationaal Park

Vroeger werd de hele kustlijn van Namibië Skeleton Coast genoemd. Tegenwoordig heet alleen het meest noordelijke deel,  zo'n 500 km tussen de Kunene en de Ugab rivier, Skeleton Coast National Park. Het dankt zijn naam aan de vele overblijfselen van de walvissen en robben die hier te vinden waren in de tijd van de walvisjacht. Tegenwoordig vindt men veel scheepswrakken langs de kust.  Sommige zijn bijna vergaan terwijl andere nog in een redelijk goede staat zijn. Het noordelijkste deel van het park is tot wildernis verklaard en ontoegankelijk voor het publiek. Het overige deel is tot recreatiegebied verklaard en is een uitstekend gebied om te gaan vissen. De beste manier om de Skeleton Coast te bekijken is om een rondvlucht te maken vanuit Swakopmund.

Henties Bay

Henties Bay is een klein dorp zo'n 70km ten noorden van Swakopmund. U rijdt hier langs op weg naar Cape Cross dat nog zo'n 55 km noordelijker ligt. Het dorp wordt hoofdzakelijk bezocht door sportvissers en 4x4 liefhebbers. Het is een zeer geliefd vakantieoord bij Zuid-Afrikaanse en Namibische toeristen.

Cape Cross

U kunt ze vaak eerder horen dan zien – het blaten en blaffen van 200,000 Cape fur seals of pels-robben. Het is de grootste kolonie in de wereld en één van de vele langs de Skeleton Coast. In november en december komen de enorme mannetjes aan land om een territorium te claimen en zich voort te planten. De vrouwtjes werpen bijna gelijktijdig, en komen na een dag vissen in de Benguela stroom weer aan land naar de vaak duizenden jongen. Bezoekers kunnen tot aan de rand van de kolonie komen en deze intessante dieren van dichtbij observeren. Cape Cross ligt zo'n 125 km van Swakopmund en heeft een interessante geschiedenis.

De Atlantische Kust

bottom of page