top of page

Fish River Canyon​

​De Fish River Canyon is de tweede grootste natuurlijke kloof ter wereld en de grootste van Afrika. Dit spectaculaire natuurlijke fenomeen slingert zich door een ruwe, rotsachtige vlakte, schaars begroeid met vetplanten zoals de karakteristieke quiver tree of kokerboom.

De canyon is meer dan 500 miljoen jaar geleden ontstaan, door water-erosie maar ook door het instorten van de bodem van de vallei. Zoals de meeste rivieren in Namibië staat de Fish river meestal droog, behalve in het regenseizoen van januari tot april.

Naast het feit dat het een zeer fotogenieke plaats is, is de Fish River Canyon ook erg populair voor het maken van trektochten.  Het meest bekend is de Fish River Hiking Trail, een tocht van 4 dagen over 86 km. Deze tocht kan van mei tot september gelopen worden en is eigenlijk alleen geschikt voor goed getrainde en ervaren wandelaars. 

​

Orange River of Oranje Rivier

​De Orange River vormt de grens tussen Namibië en Zuid-Afrika in het zuiden van het land. De Orange River ontspringt feitelijk in de Drakensbergen in Lesotho en stroomt dan westwaarts naar de Atlantische Oceaan, het is de langste rivier van Zuid-Afrika (2200km). De rivier wordt ook de Diamant rivier genoemd vanwege de grote rol die hij heeft gespeeld bij de diamantrush aan het begin van de 20ste eeuw. De rivier spoelde diamanten van Kimberly naar de oceaan, waar de stroom ze weer terugspoelde in de duinen van de Namib woestijn. Voor een groot deel van deze duinen geldt dan ook een toegangsverbod.

In Namibië is de rivier rustig en kalm en de beste manier om dit nogal verlaten gebied te verkennen is om per kano of vlot stroomafwaarts te varen.

Kokerbomen woud

Ongeveer 14 km ten noorden van Keetmanshoop ligt een bekende toeristische trekpleister, het Kokerbomen woud of Quiver Tree Forest. De 'Aloe dichotoma' of Kokerboom is het herkenningspunt van het zuiden. Deze zeldzame plant komt alleen in het noordwesten van zuidelijk Afrika voor en dan nog voornamelijk in het zuiden van Namibië. Ze worden Kokerbomen genoemd omdat vroeger de San pijlkokers maakten van de takken van deze boom. Het Woud ligt op de Farm Gariganus en bestaat uit ongeveer 250 bomen, die ver uit elkaar staan. Deze plek is in 1955 tot Nationaal Monument verklaard. 

Kokerbomen bloeien in juni of juli en de grote helgele bloemen vormen een mooi contrast met de heldere, diep blauwe lucht. Staande op rotsachtige uitlopers zijn kokerbomen artistieke foto- onderwerpen in het ochtend- en avondlicht.​

​

Giants’ Playground

Reusachtige keien, de één balancerend op de ander, gevormd door de kracht van de natuur. Dat is het opmerkelijke beeld van de Giants' Playground vlak bij het Kokerbomen Woud. Rotsblokken van grijs- achtig-zwart doleriet liggen op elkaar gestapeld alsof reuzen met blokken hebben gespeeld. De geërodeerde keien vragen erom gefotografeerd te worden en tijdens een wandeling over het terrein kunt u vaak rock dassies zien.  

Aus en de wilde paarden van de Namib

Bij Aus leven een paar kuddes wilde paarden en hoewel het nog steeds niet duidelijk is waar deze paarden vandaan komen, gaat men er van uit dat ze afstammen van de paarden van de Duitse Schutztruppe en/of het Zuid-Afrikaanse leger.

Na al die jaren hebben de paarden zich prima aangepast aan de ruige condities van de woestijn. De waterplaats bij Garub, ongeveer 2 km vanaf de asfaltweg, is een prima plek om de paarden te bezoeken.

Sossusvlei​

Sossusvlei betekent letterlijk ‘verzamelplaats van water', hoewel hier niet vaak water te vinden is. In plaats daarvan vindt u hier de hoogste zandduinen ter wereld, die waarschijnlijk de meest schilder-achtige bezienswaardigheid  van Namibië zijn.

Deze duinen, een onderdeel van de Namib Woestijn, zijn over een periode van miljoenen jaren gevormd. De wind waait het zand steeds verder landinwaarts en hierdoor veandert het landschap continu. De intense kleur van het rode zand vormt een schril contrast met de witte bodem van de kleipannen. Wanneer u één van deze duinen beklimt wordt u getrakteerd op een adembenemend uitzicht over de hele omgeving, inclusief de Dodevlei. De Dodevlei is bijna spookachtig te noemen, met de donkere stronken van oude Kameeldoornbomen gegroepeerd rond een witte kleipan. â€‹

De beste tijd om Sossusvlei te bezoeken is rond zonsopgang of zonsondergang wanneer de duinen spectaculair verkleuren,  variërend van donker oranje naar rood en diep mauve. Het is de droom van iedere fotograaf.

​

Sesriem Canyon

Sesriem is een kleine nederzetting in de Namib woestijn en de toegangspoort tot Sossusvlei. Er is niet veel meer te vinden dan een benzinestation met wat basisvoorzieningen. Maar het is ook bekend vanwege de Sesriem Canyon die op ongeveer 4 km van de nederzetting ligt. De canyon is ongeveer 1 km lang en tot 30 meter diep en is gevormd door de Tsauchab rivier. Als er voldoende regen valt vormt zich een aantal  poelen, een mooie leefplek voor vissen en een plek waar men zich lekker kan verfrissen. De naam Sesriem, letterlijk zes riemen, stamt uit de tijd van de "Dorsland trek", toen de kolonisten 6 riemen aan elkaar moesten binden voordat men emmers  water voor het vee uit de canyon kon ophijsen.

​

Solitaire

Solitaire is een kleine nederzetting in the Khomas steek in Centraal Namibië. Het levert als enige voorzieningen, zoals een benzinestation, postkantoor, bakkerij en kruidenier, op weg van de Namib Naukluft naar Walvisbaai of Windhoek. Een boek met dezelfde titel, geschreven door de Nederlander Ton van der Lee, gaat over zijn verblijf in deze plaats en is een aanrader om te lezen voordat u deze streek bezoekt.
Solitaire is ook bekend door de appeltaart van Moos, volgens zeggen de beste appeltaart van Afrika.

Het Prachtige Zuiden

bottom of page